Info

PLEASE CHOOSE YOUR LANGUAGE, IF YOU’RE NOT ON THE RIGHT SITE. THANK YOU.

OK, GOT IT

+45 55720291

Info

PLEASE CHOOSE YOUR LANGUAGE, IF YOU’RE NOT ON THE RIGHT SITE. THANK YOU.

OK, GOT IT

Kundservice+45 55720291
Kähler

Familjen

Läs om det gamla familjeföretaget Kähler Design. Läs historien bakom Kähler Design. Kähler Designs familjehistoria

År 2008 tar arkitekten Frantz Longhi över Kähler, och här börjar sagan om design- och matvarumärket Kähler. Kähler återuppstår som ett modernt nordiskt keramikföretag, vars keramiska produkter vinner designintresserade hjärtan i stora delar av Norden.

År 2010 öppnar Kählers flaggskeppsbutik i Århus, Kähler and friends, och därpå följer fyra restauranger. Kähler Spisesalon öppnar i hjärtat av Århus 2010, på andra sidan gatan öppnar kort därefter Kählers Coffee and Food Station, och sedan Kähler Villa Dining i en vacker gammal patriciervilla i Risskov strax utanför Århus, och under sommaren 2011 öppnar Kähler i Tivoli i Köpenhamn. I mars 2015 öppnar Kählers första flaggskeppsbutik utanför Danmark, nämligen i Norges huvudstad Oslo.

Herman Joachim Kähler (1808–1884)
Herman J. Kähler invandrar 1839 från Nordtyskland till Næstved. Kort efter sin ankomst 1839 startar han sitt krukmakeri i Kindhestegade i Næstved, och det är här som Kähler-historien tog sin början. Herman J. Kähler är utbildad krukmakare, och han utgår ifrån de gamla traditionerna vid tillverkningen av bruksföremål som mjölkfat, matkärl och syltburkar. Det är dock för sin produktion av kakelugnar som han får störst erkännande. Herman J. Kähler driver Kähler mellan 1839 och 1872. Under den här perioden får han sju barn, och de två sönerna Herman August och Carl Frederik tar så småningom över företaget.

Herman August Kähler (1846–1917)
När Kähler senior går i pension 1872 blir det Herman August Kähler och hans bror Carl Frederik Kähler som tar över företaget. Bröderna delar upp produktionen mellan sig. Carl Frederik fortsätter produktionen av krukmakerivaror i Kindhestegade, men det är Herman August som kommer att sätta Kählers keramik på världskartan.

Efter att ha avslutat sin lärlingstid hos sin far, utbildas Herman August i glasyrmålning på Holmegaard Glasværk. Här lär han sig att det inte är helt ofarligt att leka med lera – han blir allvarligt förgiftad efter att glasyren har stått för nära hans matsäck. Efter sin tid på Holmegaard beger han sig ut på resande fot, vilket var vanligt bland hantverkare på den tiden. Han reser runt i Europa och arbetar på verkstäder i Berlin, Strasbourg och Paris.

År 1867 återvänder han hem till Næstved med en massa intryck och inspiration i bagaget. Nu är han redo att ta över verkstaden. Redan 1875 bygger han den nya verkstaden som i dag är känd som Kählersbakken. Det är här som han på allvar börjar arbeta med konstnärlig formgivning och experimentera med glasyrerna. Den här konstnärliga satsningen drar till sig många kända danska konstnärer, och det var Herman August Kähler som startade konstnärskolonin i Næstved.

Som keramiker hade Herman August ett alldeles eget formspråk. Hans former var oftast enkla och utan några omfattande utsmyckningar. Hans stora intresse var glasyrer och lysterfärger, och de skulle helst ha släta ytor för att komma ordentligt till uttryck. Även om han var flitig vid drejskivan gick dock den mesta av hans tid åt till att skapa modeller åt skulptören Karl Hansen Reistrup. På det hela taget var han mer bekväm i rollen som entreprenör än som konstnär.

Just lysterfärgerna blev hans kännetecken, särskilt den röda lystern. I vanliga fall användes denna bara som dekoration, men vid världsutställningen i Paris i 1889 bidrog han med ett föremål som hade doppats helt och hållet i den metalliska röda lysterglasyren. Tillsammans med signaturen HAK blev den röda lysterfärgen Kählers varumärke. Det var också den världsvana Herman August Kähler som väckte det internationella intresset för Kähler Keramik. Han deltog på utställningar över hela världen, vilket skapade intresse hos återförsäljare och museer i bland annat Paris, New York, Chicago, Malmö, Stockholm, Bryssel, Berlin och San Francisco. Herman August Kähler var mycket viktig för Kähler-verkstaden. Så sent som i dag är det hans initialer, HAK, som stämplas på undersidan av alla produkter från Kähler.

Herman H.C. Kähler (1876–1940)
År 1917 tar Herman H.C. Kähler över företaget efter sin far, Herman August Kähler. Tiderna och smaken har förändrats, och figurer som lunchande lejon eller enkla vaser och behållare i starka färger är inte längre så hett efterfrågade. I stället går Herman H.C. tillbaka till de gamla krukmakartraditionerna och börjar tillverka drejade föremål som har dekorerats på gammalt sätt med hornmåleri. Hans stil var tydligt influerad av jugend, men med hans egen infallsvinkel.

Herman H.C. Kählers stora styrka var att han kunde inspirera och sporra de duktiga keramikmålerinnorna att utmana de olika dekorationsteknikerna. Verken från Kähler under tiden med Herman H.C. präglades särskilt av engoberingsdekorationerna. Trots att han är en av Kählerfamiljens största formgivare, och att hans konstnärliga vision gjorde att man verkligen började satsa på engoberingen, är detta inte den bild som eftervärlden har av honom.

Herman H.C. anses däremot inte vara en speciellt utmärkande person i Kähler-historien, kanske eftersom han hade svårt att leva upp till sin fars, Herman August Kählers, stora namn. Samtidigt arbetade också många stora konstnärer i verkstaden under samma period, och de var inte lika tillbakadragna som Herman H.C. Kähler.

Nils Kähler (1906–1979) och Herman Jørgen Kähler (1904–1996)
Nils Kähler tar 1940 tillsammans med sin bror, Herman Jørgen Kähler, över fabriken. Det blir den sista generationen av Kähler-familjen som driver företaget. Båda bröderna arbetar som formgivare, men i stora drag tar Nils över den konstnärliga delen och Herman J. den administrativa och praktiska delen.

Nils Kähler går under namnet ”den unge Kähler”. Både han och hans bror har kommit och gått på verkstaden sedan de var små. Det är också här som de har fått den största delen av sin utbildning.

År 1931 avlöser Nils verkstadens gamla drejare. Här utvecklar han en passion för att dreja stora vaser. På skoj börjar Nils att också att modellera spargrisar och andra djur. I vanliga fall skulle detta ha varit ett arbete för en lärling, men man tog allvarligt på tanken om djurfigurer som samlarobjekt, och de sattes i produktion. Dessa djur blev några av Kähler-historiens mest populära produkter. Djurfigurerna medförde goda möjligheter att utveckla Nils förkärlek för hornmålade engoberingsdekorationer och blyglasyr.

Nils Kähler hade en förmåga att följa tidens krav på design, och det syns tydligt i produktionen. Även om han var mycket förtjust i den äldre typen av krukmakeri präglas produktionen alltmer av enkla former. Han skapar brukskonst som askkoppar, vaser, kannor och lampfötter till Le Klint-lampor. De tillverkas i stengods, odekorerat, med hans favorittyp av saltglasyr eller i en kraftig turkos färg.

Med den fjärde generationen av Kähler-familjen avslutas epoken som familjeföretag 1974. Genom över 130 år var Kähler ett företag som var en samlingspunkt för samtidens kända konstnärer.

Läs mer om Kählers konstnärer här.